www.FORUM.E-MARYSIA.com

Wszystko dla pięknych kobiet
Teraz jest Pt wrz 10, 2010 5:53 pm

Wszystkie czasy w strefie UTC

[ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Prawidłowa pielęgnacja dłoni
PostNapisane: Wt maja 20, 2008 2:31 pm 

Wiele kobiet, nawet bardzo dbających o siebie, zaniedbuje swoje dłonie. Nie można tego tłumaczyć brakiem czasu, wystarczy bowiem wyrobić sobie kilka pożytecznych nawyków, a nasze dłonie będą ładne, wypielęgnowane i nie będzie z nimi problemu.
Pierwszy nawyk polega na smarowaniu rąk po każdym myciu kremem nawilżającym lub emulsją do rąk. Od czasu do czasu w ciągu dnia można wetrzeć w dłonie parę kropel soku z cytryny celem przywrócenia kwaśnego pH skóry. Sok z cytryny działa również wybielająco. Na noc dobrze jest stosować kremy odżywcze i witaminowe, które trzeba wcierać również w paznokcie. Rezultaty będą tylko wtedy, gdy robi się to codziennie, prawie automatycznie. Do mycia zaleca się używać delikatnego żelu lub dobrego, przetłuszczonego mydła.
Kolejny nawyk polega na używaniu rękawic do wszelkich prac domowych i ogrodowych.
Powszechnie używane detergenty, wybielacze, enzymatyczne środki do prania ujemnie wpływają na skórę rąk wysuszając ją i podrażniając. Z czasem może powstać tak zwany wyprysk ze zużycia objawiający się znaczną suchością skóry dłoni, zaczerwienieniem i skłonnością do bolesnych pęknięć.
Raz w tygodniu dobrze jest zrobić sobie peeling dłoni przy pomocy odpowiedniego preparatu.
Potem można wymoczyć ręce w ciepłej oliwie. Czas trwania kąpieli ok. 10 min.
Dobroczynne działanie na ręce ma również masaż i gimnastyka, szczególnie dla osób spędzających dużo czasu przy klawiaturze komputera.

Tytuł: Re: Prawidłowa pielęgnacja dłoni
PostNapisane: N cze 15, 2008 5:57 pm 

a co zrobić jak już dłonie są zniszczone?nie lubię pracować w rękawiczkach ( mam małe dłonie i te żółte do prac nie mają mojego rozmiaru, te "lekarskie" szybko się psują). po każdym sprzątaniu ręce aż pieką mnie od chemi. używam kremów a nawet maść z wit.a, jest lepiej ale po kolejnym sprzątaniu skóra znowu jest wysuszona i popękana. Do tego od kąd pamiętam miałam miękkie i łamliwe paznokcie

[ Posty: 2 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC